T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / KAMAN - Kaman Bilim ve Sanat Merkezi

ERASMUS+ KA101 PROJEMİZ (Üstün Yetenekli Çocukları Elit Tanılama ve Elit Eğitim İçin Eğitimcilerin Eğitimi)

PROJE TANITIMI

Program-Erasmus+

EylemKA1 - Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

Eylem TürüKA101 - Okul eğitimi kişisel hareketliliği

Çağrı Yılı2020

Dönem1

Proje Adı:Üstün Yetenekli Çocukları Elit Tanılama ve Elit Eğitim İçin Eğitimcilerin Eğitimi

 

1- Projemiz nasıl ortaya çıktı?

Gelişmiş toplumların özelliklerinden biri ihtiyacı olanlara odaklanmaktır. Sosyal sorumlulukları olan gelişmiş bir toplum; sadece yardıma ihtiyacı olanları değil aynı zamanda üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar gibi potansiyel olarak güçlü olanları da destekler. Bu çocuklar toplumun geleceğidir ve dünyaya önemli ölçüde katkı sağlayabilir. Üstün zekâlı ve yetenekli insanlar, toplumun gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların etkili bir sistemle tanılanması gerekmektedir. Projemiz ülkemizde önemli ölçüde ilerleme gösteren üstün zekalıların ve yeteneklilerin tanılama aşamasını ve eğitim süreçlerini geliştirmek düşüncesiyle ortaya çıkmıştır.

 

2- Projemizin amacı nedir ?

Projemizin amacı; üstün yetenekli çocukların eğitim aldığı BİLSEM öğretmenleri ve idarecileri olarak , üstün yetenekli çocukların doğru tanılanması, tanılanmasından sonra öğrencilere en üst seviyede eğitim imkanlarının sunulması ve üstün yetenekli öğrencilerin aileleri ile işbirliği içerisinde becerilerinin artırılması konularında gelişim sağlamaktır.

 

 

4- Projemizin Beklenen Sonuçları Nelerdir ?

Projemiz okulumuzda görevli tüm eğitimcilerimize, üstün yetenekli ve üstün zekâlı tüm öğrencilere, ailelerine ve toplumun geneli üzerine etkisi olacaktır.

 

KURUMUMUZA ETKİLERİ


Projemiz; Özel Eğitim ve Rehberlik alanının içerisinde bulunan üstün zekâ ve özel yetenekli çocukların eğitim dönemlerinde tanılanmalarında ve eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinde görev alacak öğretmenlerin; eğitim kalitelerini arttırmaya yöneliktir. Öğretmenlerimizin eğitim kalitesinin artması, kurumumuzun kalitesini de arttıracaktır. Kurumumuz üstün yetenekli çocukların eğitiminde fark yaratarak aileler tarafından da daha çok istenilen bir merkez olacaktır. Ayrıca sertifikalı eğitmenlere sahip olan merkezimiz çevre okullara ve eğitmenlere paylaşacakları bilgi ve becerilerle lider olacaktır.

 

ÖĞRETMENLERİMİZE ETKİLERİ


Projemiz üstün yetenekli öğrencilerin eğitimleri konusunda yeterlik ve yetkinliklerini artırmak için hazırlanmıştır. Bu program sayesinde eğitmenlerimiz; alanında uzman eğitimcilerden, üstün yetenekli öğrencilerin tanılanması ve eğitimi konularında uygulamalı eğitim almış olacaklardır. Katılımcılardan bir kısmı daha öne yurt içi birtakım projelere katılmış derece ve ödüller kazanmıştır. Bu projeyle birlikte ilk defa yurtdışı tecrübesi kazanmayı hedeflemektedirler.

Projemizdeki katılımcı öğretmenlerimiz, BragaMob Eğitim Kurumunun programıyla gerçekleştirilen kurs ile;

1) Özel yetenekli öğrencilerin tanılanması,

2) Eğitim programının hazırlanması,

3) Müfredat farklılaştırma yapabilmesi,

4) Aileye ve çocuğa uygulanacak bilinçli rehberlik uygulamalarını öğrenerek; gerekli yönlendirmeleri yapabilmesi,

5) Özel ihtiyaçlarını bilerek; psikolojik olarak gelişimine katkıda bulunması,

6) Sosyo-duygusal gelişimlerini takip edebilmesi,

7) Uygulanan eğitim modellerini öğrenmesi,

8) Eğitim esnasında ve sosyal hayatta etkili iletişim kurabilme konularında Avrupa'da uygulanan eğitim sistemini öğrenmesi ve diğer meslektaşlarına bu eğitimleri aktararak eğitim sürecinin başlangıç noktasına etki edebilmesi,

9)Üstün yetenekli çocuklara ve ailesine bilinçli bir şekilde rehberlik edebilmesi, üstün yetenek bulgularının keşfedilmesini ve tanı konulmasını sağlaması ve sonrasında üstün yetenekli tanısı konulmuş olan çocukların gelişim dönemlerine paralel olarak eğitim ortamı hazırlaması beklenmektedir.

 Bu sayede öğretmenlerimiz eğitim engellerini yok etmiş olacaklardır.

 

ÇEVRE OKULLARA ETKİLERİ


Katılımcı öğretmenlerimiz, yurt dışı eğitiminde edindikleri bilgi ve deneyimleri ilçemizde bulunan kreş ve anaokulları başta olmak üzere tüm okullar ile paylaşacaktır. İlçemizdeki tüm okullar yaygınlaştırma faaliyetleriyle projemizden haberdar olacak ve bilgi isteyen kurum öğretmenlerine tanıtım ve eğitim toplantıları yapılacak, ayrıca öğretmenlerimiz ellerindeki eğitim dokümanlarını paylaşacaklardır.

 

ÖĞRENCİLERE ETKİLERİ



Birçok üstün yetenekli çocuk normal sınıf ortamlarında sıkılmakta, fark edilemeden kaybolmakta bazen de olumsuz etiketlenmelerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Ayrıca bu çocuklar, sınıfta öğrenilen kavramları diğer arkadaşlarından çok daha kısa sürede öğrendikleri için gereksiz tekrarlardan sıkılarak zaman zaman sınıf ortamını rahatsız edebilecek davranışlarda bulunabilmektedirler. Projemiz sonunda doğru bir değerlendirme, yönlendirme ve farklılaştırılmış eğitim ile üstün yetenekli çocukların kapasitelerini daha uygun şekilde kullanmalarını sağlayacaktır. Normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte aynı sınıf ortamlarında eğitim gören üstün yetenekli çocuklar, sınıf ortamlarında eğitimsel ve gelişimsel ihtiyaçlarına yönelik uygulamalarla eğitim görme fırsatı yakalayacaklardır. Öğretmenler, sınıf uygulamalarını ve ders planlarını üstün yetenekli çocuklara göre farklılaştırabileceklerdir. Bu nedenle, üstün yetenekli çocuklar daha da motive olacaklardır. Üstün yetenekli çocuklar okul ortamlarında farklı zihinsel, duygusal ve sosyal aktiviteleri yaparak yeteneklerini de geliştirebileceklerdir. Avrupa'daki üstün yetenekli insanlara uygulanan eğitim modellerini ülkemizdeki öğrencilereuygulama şansını elde edeceğiz.

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.02.2023 - Güncelleme: 17.02.2023 14:44 - Görüntülenme: 264
  Beğen | 0  kişi beğendi